sprzęgło

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciej
    Drive
    • 2006
    • 68

sprzęgło

Zamieszczone przez BaPit
    Najlepiej byłoby zrobić profesjonalne poównanie, ale obstawiam, że elastyczność z przedziału 80-160 w każdym przypadku wypadnie na korzyść TDI (nawet może 110ki) względem 1.8T 150KM...

Pozdrawiam,
    Bartek
    nie wiem, nie probowalem. Ale np jadac sobie za Purchawa nie mialem problemow z tym aby mi odchodzil mimo ze roznice w Nm miedzy naszymi autami sa Powazne...
    maciek1024
  • mmario
    Drive
    • 2005
    • 54

sprzęgło

Witam,

O1-1.6 na liczniku 15 tyś i przy puszczaniu sprzęgła, na każdym biegu, słychać piśnięcie tak jakby łożysko lub coś podobie.
    Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie :?:

Komentarz

• Dig Dug
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1306
      • Seat

A sprzeglo jest na linke no nie ?? Jak tak, to moze ci linka popiskuje ??
      Była O1 jest F2.

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Mam chyba cos podobnego.

Pierwszy raz stalo sie to w ubiegle wakacje i po kilku tygodniach przestalo na prawie caly rok, az kilka tygodni temu znowu powrocilo.
        Sugerowaloby to, ze popiskiwanie zalezne jest od temperatury - mysle, ze chodzi o przesmarowanie czegos.

U mnie jest tak, ze slychac to w srodku, ale dzwiek dochodzi z okolic sprzegla i skrzyni biegow (nie mylic z pedalem sprzegla i lewarkiem zmiany biegow). Zorientowalem sie po otwarciu maski.
        TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

W TDi sprzeglo nie jest na lince tylko ma wysprzeglik hydrauliczny. Jak z silnikiem 1.6 jest nie wiem. Silniki benzynowe 1.8 VW po roku chyba 94 nie mialy juz tez linki.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• życzliwy
            Drive
            • 2005
            • 53

Re: sprzęgło

Ja przy zimnym silniku często słyszę delikatny pogłos (trudno to konkretnie opisać) przy wciskaniu sprzęgła. Po rozgrzaniu efekt zanika.
            O1 TMBDG

Komentarz

• mmario
              Drive
              • 2005
              • 54

Jeszcze raz,
              wkładam bieg (np 1-2-3) i jak puszczam ok 10% sprzęgła słyszę wyraźne piśnięcie. Na postoju mogę sobie wciskać i nic nie słychać. Zastanawiam się czy jakieś łożysko się nie rozpada?

Komentarz

• Mrykot
                Drive
                • 2005
                • 85

Mam dokładnie ten sam objaw. Octavia 1.6 Tour z czerwca, niecałe 8 tys. przebiegu. Wyraźny świst w chwili przeniesienia napędu (puszczanie sprzęgła). Szczególnie słyszalne przy bardziej dynamicznej jeździe, lub redukcji na dwójkę na skręcie na skrzyżowaniu. Zgłosiłem to w ASO. Jak przyjechałem wieczorem po auto, to dowiedziałem się, że nic nie zrobili, bo nie słyszą świstu. Wkurzyłem się i umówiłem na jazdę ze gościem od napraw gwarancyjnych. Przejechał się, usłyszał i stwierdził, że TTTM, czyli normalka i nie ma siły, aby to zrobić w ramach naprawy gwarancyjnej. Nie wpływa na bezpieczeństwo ani właściwości jezdne pojazdu. Zastanawiam się, czy nie udać się do rzeczoznawcy, bo wkurza mnie jeżdżenie nowym autem, które obciachowo piszczy przy zmianie biegów i nie jest to naprawialne gwarancyjnie...

Komentarz

• lencza
                  Classic
                  • 2005
                  • 34

U mnie w octavi po deszczu na zimnym silniku szarpie sprzęglo na niskich biegach ,na gorącym silniku jest ok. i w suche dni.co jest w aso powiedzieli że wina zimnego oleju ale coś mi nie pasuje.

Komentarz

• mmario
                    Drive
                    • 2005
                    • 54

Po kolejnych 10000 objaw piszczenia nadal istnieje. Jestem pewien że to jest łożysko sprzęgła, na kolejnym (jak nie padnie) przeglądzie zamierzam zgłosić reklamacje. Zobacze jak podejdą do sprzwy w ASO.
                    Dzisiej mi trochę głupio jak ruszam np. na światłach i wszyscy dookoła słyszą głośny pisk, naprawy na gwarancji nie zamierzam odpuścić. Ciekaw jestem ilu posiedaczy jeszcze miało lub ma taki problem.

Komentarz

• Mrykot
                      Drive
                      • 2005
                      • 85

Mam dokładnie te same odczucia. Nowe auto, a obciach jak cholera, kiedy świszcze łożysko przy starcie albo redukcji. Mam nadzieję, że masz tam u siebie lepsze ASO, bo mnie główny specjalista od napraw gwarancyjnych informował, że to koło dwumasowe daje ten objaw i że to normalne. Sęk w tym, że mam silnik benzynowy... Będę próbował w innym ASO, ale te kwiatki z dotychczasowego prześlę do Skody. Może oleją, a może nie - uważam, że na takie partactwo trzeba reagować.

Przy okazji - dzisiaj byłem z tym, za radą kolegów z forum, w warsztacie na Syreny (Warszawa). Powiedziałem, że ja z prośbą o diagnozę, bo auto gwarancyjne jeszcze. Bardzo życzliwie wysłuchali, przejechaliśmy się autem. Wniosek - na 90% łożysko. Czyli podejrzenia podobne jak nasze - użytkowników Octavii z gratisową opcją świstu. :wink:

Komentarz

• look
                        Drive
                        • 2005
                        • 73

Mam ten sam objaw silnik 1.6 102 KM. Sprzęgło zaczęło piszczeć po ok. 2000 km przebiegu, obecnie jest prawie 8000 km i jest jeszcze gorzej. Da sie z tym jezdzić. pisk pojawia się tylko przy dynamicznym ruszaniu (dużo gazu). Wydaje mi się że na zimnym silniku świst nie występuje.

Dzisiaj byłem w serwisie, chlopaki nie do końca wiedzieli co to i wymyślili że to od wilgoci. Mam obserwowować dalej.

Pytanie czy komuś udało sie naprawić to na gwarancji i co to było naprawdę?

Komentarz

• Łukasz K
                          Drive
                          • 2007
                          • 63
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moje octavia to 1.9 tdi 110KM 98r. Przy zmianie biegów słychać głuche jęknięcie - takie króciutkie. Ciekawe czy świst opisywany przez Was świst znaczy to to samo co u mnie głuche jęknięcie. Ja mam ten samochód od września. Pierwszy raz usłyszałem go po miesiącu eksploatacji i pojawia się co jakiś czas. Ale nie mogę się dopatrzeć analogi do wilgotności czy temperatury. Po prostu jęczy niezależnie od tego czy jest zimno czy ciepło czy słońce czy deszcz. Od czasu do czasu występują tygodniowe przerwy. Dzwięk pojawia sie przy puszczaniu sprzęgła - w ostatniej fazie ruchu padała sprzegła. Natrafiliście może na jakieś nowe info? Wiecie co to może być?

(nie wiem jaki mam typ silnika - te literki )

Komentarz

• koja86
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 3178

Łukasz K, a jaki masz przebieg w tym aucie?
                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Łukasz K
                              Drive
                              • 2007
                              • 63
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

na liczniku mam 180 tyś. Raczej nie był kręcony

Komentarz

• koja86
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 3178

Łukasz K, przy około 200kkm w zależności od stylu jazdy kończy się zazwyczaj dwumas
                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• daroo
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 315

Zamieszczone przez koja86
                                  Łukasz K, przy około 200kkm w zależności od stylu jazdy kończy się zazwyczaj dwumas
                                  ty to ptrafisz ludzi pocieszyc w mojej od niedawna tez wystepuje takie nisprecyzowane jekniecie przebieg184 kkm
                                  AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• kajtek99
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 29

Cześć koledzy. Ja mam taki problem, że przy wciśniętym pedale sprzęgła, najczęściej przy ruszaniu- wtedy kiedy robi się to delikatnie- czuję pod stopą lekkie "bicie" , coś jakby pulsowanie, jeszcze jednym niepokojącym mnie objawem jest przy uruchamianiu silnika( raz na jakiś czas), głośne stuknięcie- walnięcie. Wtedy auto nie odpala i muszę próbować kolejny raz i z reguły za drugim razem jest OK. Kolega co pomyka dłużej OCT twierdzi, że to dwumas ze sprzęgłem kłania się do wymiany. Sam nie wiem, bo podczas jazdy nie mam żadnych kłopotów ze zmianą biegów- autko ma 150tys. km- choć może mieć wiecej , bo ks. serw. nie mam. Ma ktoś jakąś teorię??? To poproszę. Pzdr.

Komentarz

• tomeeek
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 52

no witaj,
                                      jest u link: do pulsowanie pedalu sprzegla.

chyba o to chodzi
                                      pozdrawiam,

Frank Bullitt " You sell whatever you want, but don't sell it here tonight."

Komentarz

• kajtek99
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 29

No to by było klawo!!! gdybym nie musiał nic na razie inwestować A co z tym "walnięciem" od czasu do czasu w silniku przy rozruchu??? Ma ktoś jakąś teorię???

Komentarz

• gebek
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1214

Jesli pozwolicie to ja przy okazji tematu sprzegla,chcialbym zadac
                                          pytanie o lozysko wyciskowe.
                                          W moim TDI przy wciskaniu sprzegla pojawia sie odglos przypominajacy
                                          huczenie takie...huuuu :evil: .
                                          Im wyzsze obroty tym glosniej.Jest to troche denerwujace podczas miejskiej jazdy,
                                          przy czestych zmianach biegow.
                                          Pytanie czy TTTM,czy tylko moj egzemplarz,a moze ja jestem przeczulony?
                                          Bede wdzieczny za podpowiedz.
                                          pozdrawiam
                                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• firemax
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 15

Witam, i od razu mam pytanie.
                                            Gdy jest silnik zimny to sprzęgło działa bez zastrzeżeń. Natomiast jak silnik jest ciepły to przy naciskaniu pedału sprzęgła coś piszczy a w zasadzie skrzypi.
                                            Czy można coś z tym zrobic?
                                            o2 1,9tdi BXE 106/267,5>142/334,5

Komentarz

Pracuję...